Indukcinė ar elektrinė: kokio tipo kaitlentę pasirinkti?

Mėgstate gaminti ir suktis virtuvėje? Turbūt žinote, kokį svarbų vaidmenį atlieka gera kaitlentė. Be jos, maisto ruošimas ir gamybą, dažnu atveju, net būtų sunkiai įsivaizduojama. Juk tai prietaisas, ant kurio padėję specialius maisto ruošimo indus verdame, troškiname ir kepame maistą.
Daugelį metų, žmonės maistą ruošė ir gamino naudodami dujas - dujines virykles ir kaitlentes. Ir nors šios kaitlentės yra naudojamos iki šių dienų bei yra pasirenkamos dėl greito įkaitimo bei tolygios kaitros, modernėjant technologijoms, tobulėjant gamybos procesams ilgainiui sukurtos ir imtos naudoti elektrinės kaitlentės. Jų veikimui nereikalingos dujos, pakanka tik elektros šaltinio. Jos, dažnu atveju, laikomos saugesnėmis ar net efektyvesnėmis. Elektrinės kaitlentės gali būti tiek standartinės, tiek indukcinės. Na, o jei namams ieškote naujos, didelė tikimybė, kad kaitlentę rinksitės būtent iš šių dviejų tipų. Tačiau, prieš išsirenkant naudinga žinoti keletą svarbių dalykų, apie kiekvieną iš šių kaitlenčių.
Kaip veikia indukcinės ir elektrinės kaitlentės?
Nors elektrinės ir indukcinės viryklės suteikia tuos pačius rezultatus, iš tiesų, jų veikimas, padedantis pasiekti rezultatus, labai skiriasi. Elektrinės kaitlentės naudoja centralizuota šilumos šaltinį. Po kaitlentės paviršiumi, kuris gali būti pagamintas iš stiklo arba keramikos, rasite metalines rites, kurios yra įkaitinamos elektros pagalba. Kai ritė įkaista, ji ima šviesti ir perduoda karštį į kaitlentės paviršių, naudodama infraraudonąją energiją. Ši energija įkaitina kaitlentės paviršių ir suteikia tolygią šilumą, gaminant. Na, o tik uždėjus puodą ar keptuvę ant kaitlentės paviršiaus, šiluma yra į juos perduodama, o vėliau ima kaitinti ir maistą. Šis procesas vadinamas šilumos laidumu.
Tuo tarpu, indukcinė kaitlentė, taip pat, yra elektrinė, tačiau, ji veikia visiškai kitokiu principu. Indukcinės viryklės naudoja vario rites, kurios sukuria magnetinę srovę, ant kaitlentės paviršiaus uždėjus puodą ar keptuvę. Vietoje to, kad perduotų šilumą iš ritės į paviršių ir nuo paviršiaus į kepimo indus bei maistą, indukcinės kaitlentės įkaitina kepimo indus - tiesiogiai. Tokiu būdu, šiluma yra paskirstoma tolygiai bei sunaudojama žymiai mažiau elektros energijos.
Indukcinės viryklės: privalumai ir trūkumai
Norėdami pasirinkti tinkamai, o vėliau nesigailėti savo pasirinkimu, turėtumėte žinoti ir kaitlenčių pliusus bei minusus. Visų pirma, naudinga žinoti, kad indukcinės viryklės turi tikrai nemažai privalumų. Pirmiausia ir svarbiausia - jos naudoja kur kas mažiau elektros energijos nei kitų tipų kaitlentės. Kadangi, jos perteikia šilumą tiesiai į kepimo ir virimo indus, neprarandama bereikalingos energijos. Tad, tokia kaitlentė padės sutaupyti. Negana to, kad yra itin ekonomiškos, indukcinės kaitlentės pasižymi ir labai greitu veikimo laiku. Teigiama, kad indukcinė kaitlentė gali padėti užvirinti vandenį puode perpus greičiau nei ant dujinės kaitlentės. Tai reiškia, kad maistas bus paruošiamas greitai, o kadangi, šiluma yra paskirstoma tolygiai, ir maistas taip iškeps ar išvirs. Galiausiai, indukcinės kaitlentės yra laikomos ir kur kas saugesnėmis. Jų paviršius neįkaista, ko pasekoje, nenusideginsite, o išbėgęs maistas - nepridegs. Taigi, indukcines kaitlentes valyti yra tikrai lengva ir paprasta. Tačiau, indukcinės viryklės turi ir kelis trūkumus. Visų pirma, jos gana brangios, tad, gali būti netinkamos kai kurių žmonių biudžetui. Taip pat, joms reikalingi ir specialūs, magnetinėmis savybėmis pasižymintys puodai, keptuvės. Tad, jei namuose neturite nerūdijančio plieno, ketaus ar anglinio plieno indų, teks pirkti ne tik naują kaitlentę, bet ir maisto ruošimo indus.
Elektrinių kaitlenčių pliusai ir minusai
Elektrinės kaitlentės nėra tokios ekonomiškos ir modernios kaip indukcinės, tačiau, tai visiškai nereiškia, kad jos yra blogos. Paprastos ir patikimos, šios kaitlentės yra lengvai instaliuojamos ir naudojamos. Jos puikiai atlieka savo funkcijas, nereikalauja papildomų išlaidų ar specialių puodų. Kaip dar vieną šių kaitlenčių privalumą galima išskirti ir ilgai šilumą išlaikantį paviršių. Ilgai šiltu išliekantis paviršius padės palaikyti paruoštą maistą šiltu. Žinoma, iš vienos pusės, tai gali būti pavojinga, ypač, jei namuose yra vaikų ar auginate augintinius. Negana to, elektrinės kaitlentės reikalauja daugiau laiko įkaitimui, o ritės, esančios po kaitlentės paviršiumi, gali suteikti netolygų šilumos pasiskirstymą. Tokiu būdu, išnaudojama nemažai bereikalingos energijos.
Rinkdamiesi naują kaitlentę ir atsižvelgę į visus privalumus ir trūkumus, nepamirškite atsižvelgti ir į savo poreikius. Tik varle.lt svetainėje rasite platų ir įvairų kaitlenčių pasirinkimą bei pačias draugiškiausias kainas!
|
<- Grįžti į atgal