Kiaušinių dažymo natūraliomis priemonėmis ABC: panaudojus šiuos 6 produktus, rezultatai bus pribloškiantys

Artėjant Velykoms, daugelis ieško įdomių ir kūrybiškų būdų papuošti kiaušinius. Nebūtina griebtis dirbtinių dažų – įvairios šviežios daržovės, kurios kasdien atsiduria mūsų virtuvėse, gali virsti natūraliais dažais. Toks būdas ne tik suteiks margučiams gyvybingų spalvų, bet ir leis tą padaryti taupiai – kai kurie tokių dažų tekainuos centus.

Su svogūnais – aukso rudumo, bronzinė spalva. Kiaušinių dažymas svogūnu yra žinomiausias būdas, kurį noriai naudojo dar mūsų močiutės. Populiaru kiaušinius įsukti į lukštus, tačiau paruošti gražuolius margučius galima ir paprasčiau. Į puodą sudėkite 2-3 saujas svogūnų lukštų (kuo daugiau – tuo sodresnė spalva pavyks) ir užpilkite juos vandeniu. Virkite apie 15 minučių, tuomet įdėkite 3 šaukštus druskos ir 3 šaukštus acto. Sudėkite nuplautus kiaušinius ir virkite 10 minučių. Kiaušinius verta palikti tirpale per naktį, tada spalva bus stipresnė.

 

Dangaus žydrumo margučiai – panaudojus raudonąjį kopūstą. Supjaustykite pusę raudonojo kopūsto galvos stambiais gabalėliais, užpilkite vandeniu ir virkite 30–40 minučių, kol skystis įgaus sodrią mėlyną spalvą. Išvirusius kopūstus perkoškite, į karštą nuovirą įdėkite 2 šaukštus druskos, 2 šaukštus acto ir į jį įmerkite kietai išvirtus kiaušinius. Palikite, kol kiaušiniai įgaus norimą mėlyną atspalvį. Jei norite labai intensyvios spalvos, rekomenduojama palikti juos skystyje per naktį. Jeigu norite ryškesnės mėlynos, galima naudoti ir šilauoges ar mėlynes.

 

Raudonieji svogūnai padės nudažyti sodria raudona. Kad spalva būtų intensyviai graži, reikės apie 1 kilogramo raudonųjų svogūnų. Nuimkite jų lukštus, užpilkite maždaug 1 litru vandens ir pavirkite 15–20 minučių. Perkoškite ir į dažytą vandenį įpilkite 3 šaukštus acto, įdėkite 3 šaukštus druskos. Nuplautus kiaušinius virkite paruoštame tirpale 10 minučių, tuomet palikite juos jame pamirkti pernakt.

 

Sužavėkite rožiniais kiaušiniais – pagelbės burokėliai. Lietuvių taip mylima daržovė virsta ne tik šaltibarščiais ar mišrainėmis, užkandžiais, bet ir natūraliais dažais margučiams. 3–4 burokėlius išvirkite, sutarkuokite arba supjaustykite kubeliais, užpilkite vandeniu ir leiskite 1–2 valandas pastovėti. Nukoškite skystį ir sudėkite į jį po 3 šaukštus druskos ir acto, taip pat kietai virtus kiaušinius. Spalvos intensyvumas priklausys nuo to, kiek laiko kiaušiniai laikomi sultyse – palikite mažiausiai kelioms valandoms.

 

Norite geltonų kiaušinių? Juos ryškiai nuspalvins ciberžolė. Šie geltoni milteliai intensyvia spalva nudažys kiaušinius, tačiau nepamirškite, kad tą patį gali padaryti ir su rankomis ar stalviršiu. Tad berkite ciberžolę atsargiai. Į nedidelį indą įpilkite 1,5 l verdančio vandens ir įdėkite 4 šaukštus ciberžolės, 3 šaukštus druskos ir 3 šaukštus acto. Įmerkite kietai išvirtus kiaušinius į tirpalą ir palikite, kol jie įgaus norimą geltoną atspalvį. Ryškią geltoną spalvą turėtumėte išgauti jau po 2 valandų.

 

Natūralūs žalios spalvos dažai – švieži špinatai ir petražolės. Be žalumynų pavasarį – ne iš vietos, jie pasitarnaus ir ruošiant margučius. Į nedidelį puodą sudėkite maišelį šviežių špinatų ir petražolių ryšulėlį, viską užpilkite vandeniu ir užvirinkite. Tada sudėkite nuplautus kiaušinius taip, kad lapai juos uždengtų, ir virkite 10 minučių. Palikite kiaušinius puode per naktį arba ilgiau, jei norite intensyvesnės žalios spalvos. Tiesa, su žalumynais išgaunamos spalvos nebus be galo intensyvios, tačiau jos vis tiek bus labai žavios, pastelinės spalvos juk puikiai dera prie Velykų ir atbundančios gamtos. O jeigu norite ryškesnės spalvos, kiaušinius pamirkykite visų pirma raudonojo kopūsto tirpale, o paskui – skystyje su ciberžole. Išeis graži gaivi žalia spalva.

 

Parengė Teofilija VAITKEVIČAITĖ

 

 



<- Grįžti į atgal