Konditerio, virėjo, padavėjo ir barmeno specialybės – prestižinės ir lemiančios gyvenime sėkmę

Jei mėgsti saldumynus, skanų maistą ir tau smagu iškepti įdomų pyragą, sukurti nepaprastą patiekalą arba aptarnauti svečius ir suplakti kokteilį, daug negalvok – baigęs pagrindinę mokyklą ar dvylika klasių ateik mokytis į VšĮ Elektrėnų profesinio mokymo centrą ir būtinai pasirink vieną iš maisto ruošimo ar aptarnavimo specialybių.

O gal jau turi profesiją, tik ji tau nemiela ir negali dirbti nemėgstamo darbo? Tada gali dar mokytis ir tobulintis mūsų mokykloje.
Konditerio specialybė – viena seniausių pasaulyje, kiekvienoje šalyje turinti savo tradicijas. Talentingas konditeris nesibaimina išbandyti naujų receptų, pats sukurti naują gaminį. Mokydamasis konditerio specialybės ne tik išmoksi skaniai pagaminti, bet ir sužinosi naujų receptų, išmoksi gražiai papuošti, apipavidalinti gaminius. Įgijęs konditerio kvalifikaciją galėsi dirbti konditeriu, kurti savo verslą, tęsti studijas aukštojoje universitetinėje ir neuniversitetinėje mokykloje.
Konditerio profesija yra prestižinė. Baigęs profesinę mokyklą ir sėkmingai išlaikęs egzaminus, mokinys gali dirbti konditeriu, kepėju, duonos, pyrago, konditerijos gaminių įmonėse, akcinėse bendrovėse. Iniciatyvus specialistas gali steigti verslo įmonę ar dirbti individualiai. Tokių mokinių turime ir mes. Šiais metais mūsų mokyklą baigs labai gabi mokinė Agnė Ugianskė, kuri įsigijusi verslo liudijimą pagal užsakymus gamina tortus ir pyragaičius. Agnė atėjo mokytis jau turėdama aukštąjį teisinį išsilavinimą. Padirbusi pagal specialybę suprato, kad ją labiau traukia konditerija. Pradžioje žinių sėmėsi iš interneto, tačiau užsakymams daugėjant suprato, kad verta pasimokyti mūsų mokykloje.
Agnė pasakoja: „Konditerija susidomėjau beveik prieš 5 metus. Pabandžiau iškepti tortą sūnaus gimtadieniui ir sulaukiau daug pagyrų. Pradžioj draugai ir artimieji prašydavo iškepti tortą gimtadieniui, tai būdavo mano dovana jiems. Vėliau atsirado poreikis ir draugų draugams. Gimė idėja atidaryti savo kepyklėlę. Nutariau stoti mokytis į Elektrėnų profesinio mokymo centrą ir gauti konditerės diplomą. Šiuo metu jau esu įkūrusi savo kepyklėlę ir įgyvendinu smaližių norus.“
Virėjo profesija įdomi tuo, kad tenka kurti, išbandyti naujus patiekalus. Mes nuolat dalijamės patirtimi, bendraujame su įvairiais žmonėmis, susipažįstame su naujomis maisto technologijomis ir madomis. EPMC, atsižvelgdamas į darbo rinką, suteikia galimybę jaunuoliams ir merginoms įgyti taip reikalingą virėjo specialybę. Kvalifikuoti profesijos mokytojai išmokys mokinius gaminti valgius taip, jog šie pajustų tą džiugų norą siekti savo užsibrėžto tikslo, mokytis, tobulėti, drąsiai eksperimentuoti.
Pasisemti patirties ir įkvėpimo vykstame į įvairias ekskursijas, lankomės žinomuose restoranuose. Vienas tokių – „Ida Basar“. Tai restoranas–muziejus, kuriame galima ne tik paragauti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų didikų valgių, bet ir apžiūrėti turtingą antikvarinių indų ir stalo įrankių kolekciją, pasimokyti stalo dekoravimo bei serviravimo. Taip pat lankėmės „Kempinskio“ viešbutyje ir restorane „Telegrafas“, Šiaulių konditerijos fabrike ir muziejuje mokėmės gaminti saldainius. Kai vyksta maisto ir gėrimų mugės, organizuojame ekskursijas į „Litexpo“ parodų rūmus. Taip pat dalyvaujame tarptautiniuose projektuose. Vykome į įvairias užsienio šalis ir kūrybiniu džiaugsmu dalinomės su italais, vokiečiais, austrais, danais, latviais, estais. Šį pavasarį grupė mūsų mokyklos virėjų, padavėjų ir barmenų visą gegužės mėnesį stažavosi Italijoje. Mokiniai dirbo kavinėse, picerijose, restoranuose – serviravo stalus, aptarnavo klientus, gilinosi į itališkos virtuvės paslaptis, džiaugėsi Italijos gamta, lankėsi nacionaliniuose draustiniuose, senojoje Romoje. Vasarą mokyklos absolventai stažuosis Anglijoje ir Maltoje.
Baigę mokyklą mokiniai įsidarbina įvairiose Lietuvos virtuvėse, kavinėse, konditerijos cechuose. Net trys mokyklą baigę mokiniai dirba Elektrėnų picerijoje „Trolių pica“. Tomas Nenartavičius jaučiasi atradęs savo tikrąjį pašaukimą, toliau tęsia mokslus mokykloje, mokosi padavėjo ir barmeno specialybės. Labai skanias picas kepa Jadvyga Raižauskienė, kuri taip pat tęsia mokslus EPMC, mokosi konditerio specialybės. Mūsų pirmakursiai padavėjai-barmenai jau dirba picerijoje „Can can“, kavinėje „Šaltinėlis“. Kiekvienam iš mūsų labai svarbu atrasti darbą, teikiantį džiaugsmo sau ir kitiems.
Laukiame jūsų mokykloje!

Profesijos mokytojos D. Bulaukienė, D. Tumulienė, R. Vilaniškienė



<- Grįžti į atgal

Daugiau nuotraukų