Kaip gyvena Marius ir Daiva – jaunieji ūkininkai iš Beižionių?

Gegužės 12-osios ankstyvą rytą visus nustebino vaizdas už lango – sniegas. Koks jo poveikis žemės ūkio augalams? Iškritęs sniegas – papildoma drėgmė, ar neabejotini nuostoliai ūkininkams? Apie tai ir apie kitus ūkininkavimo džiaugsmus bei rūpesčius šiuo sudėtingu laikotarpiu paprašiau papasakoti jauną ūkininką iš Beižionių Marių Rulevičių.

Kaip gyvena Marius ir Daiva – jaunieji ūkininkai iš Beižionių?

Gegužės 12-osios ankstyvą rytą visus nustebino vaizdas už lango – sniegas. Koks jo poveikis žemės ūkio augalams? Iškritęs sniegas – papildoma drėgmė, ar neabejotini nuostoliai ūkininkams? Apie tai ir apie kitus ūkininkavimo džiaugsmus bei rūpesčius šiuo sudėtingu laikotarpiu paprašiau papasakoti jauną ūkininką iš Beižionių Marių Rulevičių.

Marius ir Daiva Rulevičiai – beižioniečiai, ūkininkaujantys 26 ha plote ketvirtus metus. Ilgus metus pora dirbo emigracijoje. Kai sužinojo, kad paskelbtas Europos sąjungos projektas jauniesiems ūkininkams, susigundė ir grįžo namo – į Lietuvą, į Elektrėnų savivaldybę. Pateikė ūkio planą ir sėkmingai jį vykdo. Šeimos ūkis ir pagrindinės pajamos – iš daržovių ir uogų: augina smidrus, bulves, žieminius česnakus, moliūgus, braškes, šiek tiek morkų ir svogūnų.

 

Pasak Mariaus, sniegas gegužės mėnesį tikrai neeilinis įvykis ūkininkams, daugelis to nesitikėjo. Tai nėra naudinga nei braškėms, kurios jau pradeda žydėti, nei smidrams, kurie lengvai nušąla. Bet, kaip sako Marius, prieš gamtą nepakovosi.

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė Zofija Cironkienė atkreipė dėmesį, kad dėl pandemijos sustojusio maitinimo ir apgyvendinimo paslaugų sektoriaus eksporto, daug daržovių tebėra sandėliuose. Tad kaip jūs išgyvenate šį sudėtingą laikotarpį?

 

Mes taip pat buvome susitarę su kai kuriomis įmonėmis dėl produkcijos, bet teko planus keisti ir daugiau savo produkciją realizuoti turguose arba pristatyti produkciją pirkėjui į namus. Tad bandome suktis iš susidariusios situacijos.

 

Prasideda smidrų sezonas, o kuo jie vertingi?

Taip, prasideda vienos vertingiausių ir naudingų mūsų sveikatai pavasario daržovių – smidrų (šparagų) – sezonas. Ši egzotiška daržovė vadinama aristokratų delikatesu, tačiau maistingųjų smidrų iki soties gali skanauti kiekvienas mūsų.

Reguliarus smidrų vartojimas padeda kontroliuoti cukraus kiekį ir skatina insulino gamybą, todėl jie tinka vartoti sergant diabetu. Mitybos specialistai sutartinai rekomenduoja populiarėjančius smidrus įtraukti į valgiaraštį. 100 gramų smidrų turi net 12 proc. reikiamos paros normos geležies, 12 proc. – vario, net 52 proc. – vitamino K, 15 proc. – vitamino A ir dar daugybę kitų vertingų medžiagų. O šimte gramų kalorijų viso labo tik 20 kcal. Taigi smidrai – puikus pasirinkimas tiems, kurie nori išsaugoti liekną figūrą. Svarbu tai, kad šparagai turi daug glutationo – priešvėžinės medžiagos, bei rutino, stiprinančio imunitetą, apsaugančio ir stiprinančio kapiliarus ir didesnes kraujagysles, rutinas ypač gerai veikia kartu su vitaminu C. Šparagai, kaip ir kitos daržovės, turi tirpių ir netirpių maistinių skaidulų, kurios suteikia sotumą, gerina žarnyno veiklą, skatina gerųjų bakterijų dauginimąsi ir mažina cholesterolį. Šią daržovę turėtų nedvejodami rinktis žmonės, turintys aukštą kraujospūdį, taip pat ir sportininkai. Japonijos Chiba universiteto mokslininkai nustatė, kad šparagų ūgliuose yra sieros junginio asparaptino, kuris yra natūralus angiotenziną konvertuojančio fermento (ACE) inhibitorius. Sintetinis jo „brolis“ yra kraujospūdį mažinantis vaistas, turintis nemažai šalutinių poveikių. Taigi, valgydami šparagus, gauname natūralios medžiagos, plečiančios kraujagysles ir mažinančios kraujo spaudimą be jokio šalutinio poveikio. Smidrai neutralizuoja ląsteles pažeidžiančius laisvuosius radikalus ir pasižymi priešvėžinėmis savybėmis.

Koks jūsų šeimos mėgstamiausias patiekalas iš smidrų? Gal pasidalintumėte juo su skaitytojais?

Pagrindinis mūsų šeimos receptas – kepti smidrus vienus orkaitėje su trupučiu druskos, sviestu ir sūriu. O jų gaminimo būdų daug: galima su kiaušiniais kepti keptuvėje, įvynioti į kiaulienos šoninę, įvairūs patiekalai su žuvimi, galima kepti lauke ant grotelių šašlykinėje, kaip lietuvių mėgiamus šašlykus, ar tiesiog – išsivirti vandenyje kaip garnyrą.

TAD SKANAUKIME ŠPARAGUS!

Lauksime užsakymų tel. 8 688 59 545. Sezonas jau prasidėjo!

Dėkoju už pasakojimą ir pasidalintą receptą, būtinai skanausime. 😊

Kalbino Silvija BIELSKIENĖ



<- Grįžti į atgal